Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ
Η ΟΣΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΩ
ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ
ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΒΑΛΩ Η ΝΑ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΩ
ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Σε τι διαφέρει ο Έλικας

Ας πάμε πίσω μια εικοσαετία τότε που η πολιτεία δεν είχε να παρουσιάσει στον τομέα της φροντίδας των ενηλίκων με νοητική υστέρηση τίποτε καλύτερο από τα αφιλόξενα μεγάλα ιδρύματα, μακριά από το φυσιλογικό περιβάλον. Κυριαρχούσε η αντίληψη πως έπρεπε να προστατευόμαστε από την παρουσία τους.

Το 1989 ήταν μία χρονιά ξαφνικής αφύπνισης με πρωτοστάτες το ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος, τους οργανωμένους γονείς και επιστήμονες σχετικούς με το θέμα της νοητικής στέρησης. Οι κινητοποιήσεις αλλά και οι συντελούμενες αλλαγές διαδέχονταν η μία την άλλη: Νομοθεσία (117/89), Επιτροπή Προστασίας, Δημόσιο Βοήθημα, κέντρα ημερήσιας φροντίδας κ.α.

Ο Έλικας συστάθηκε ένα χρόνο μετά, με παρότρυνση από το ίδρυμα Ραδιομαραθώνος.Χάρη στη σταθερή αρωγή από το Ραδιομαραθώνιο μπόρεσε να θέσει σ'εφαρμογή το στόχο του που συνίσταται στην προσφορά στους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες, ανθρωπινότερων συνθηκών ζωής σε "Σπίτι" στην Κοινότητα". Σε μια όμορφη γειτονιά στη Δασούπολη, στην Λευκωσία λειτούργησε το πρώτο στην Κύπρο "ενταγμένο σπίτι". Πρόσφερε σε 5 νέους ενήλικες με νοητική υστέρηση τέτοιας μορφής φροντίδα ώστε να αισθάνονται στο σπίτι τους, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στο ίδρυμα.
Με την καινοτομία αυτή, ο Έλικας έδωσε το προβάδισμα στη καλλιέργεια του δικαιώματος στην αυτονομία (Διακηρύξεις και ψηφίσματα των Η.Εθνών και της Ε.Ένωσης) Το "Σπίτι" λειτουργεί με επιτυχία.Σκοπός, οι ένοικοι να ανεξαρτοποιηθούν από τις οικογένειες τους και να ζήσουν πιο ελεύθερα μέσα σε ατμόσφαιρα αποδοχής. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες κλήσεις τους και να αισθάνονται δημιουργικοί. Ο απώτερος στόχος είναι με τον κατάλληλο επαγγελματικό προσανατολισμό να μπορέσουν να ενταχθούν στην ανοιχτή αγορά εργασίας για όσο χρόνο οι δυνάμεις τους το επιτρέπουν. Αυτό δίνει αξία στη ζωή, σ' όλους τους ανθρώπους γενικά, αλλά περισσότερο σε άτομα με αναπηρίες.

Η φροντίδα όπως τη μεθοδεύει ο 'Ελικας προωθείται επιστημονικά και με πολυαξονικό τρόπο για να μπορούν τα άτομα αυτά να βρούν νόημα στη ζωή τους. Νόημα με ότι καταπιάνονται και να πάψουν να αισθάνονται παθητικοί ή άβουλοι. (Δικαίωμα στη Ζωή). Μόνο έτσι θα ξεπεράσουν το τραύμα της αναπηρίας τους. Είναι γι' αυτό το λόγο που στα Σπίτια αυτά δεν φιλοξενούνται πάνω από πέντε άτομα. Με τον τρόπο αυτό δίδεται στους λειτουργούς η δυνατότητα να ασχολούνται με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Το κάθε άτομο διαθέτει το δικό του δωμάτιο. Ο Έλικας πρόσφερε σ΄αυτά τα άτομα την επιλογή για ποιοτική ζωή σε κανονικό περιβάλλον, όπου οι ιδιαιτερότητες του καθενός, του αναγνωρίζονται και είναι σεβαστές. (Δικαίωμα στη διαφορά)
Η "ποιοτική" ζωή όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλικας περιλαμβάνει:

  • να μπορείς να ζήσεις σ' ένα κανονικό σπίτι, σε μια γειτονιά και ενορία που να σου επιτρέπουν το αίσθημα του ανήκειν,
  • να έχεις ένα ιδιωτικό χώρο για τις πιο προσωπικές και εχέμυθες πτυχές της ζωής σου,
  • να εξασκείς την προσωπική σου υγιεινή μέσα σε συνθήκες σεβασμού,
  • να επιλέξεις πως να ντυθείς,
  • πως θα ψυχαγωγηθείς,
  • που θα εργαστείς,
  • να δέχεσαι ψυχικά και πνευματικά ερεθίσματα,
  • να έχεις τη δυνατότητα και τις συνθήκες για δημιουργία στενών σχέσεων.
Διότι δυστυχώς ένα ποσοστό Κυπρίων πολιτών είτε λόγω γήρατος, είτε λόγω μειωμένης σωματικής ή νοητικής ικανότητας, ζούν ακόμη μακριά από ότι αποτελεί για τους περισσότερους από μας δεδομένη καθημερινότητα στο δικό μας περιβάλλον.

Ήδη ο θεσμός αυτός εξαπλώθηκε και στις άλλες πόλεις της Κύπρου με πρωτοβουλία τόσο από ιδιωτικούς όσο και από κρατικούς φορείς.

Η αλματώδης αύξηση στο κόστος ζωής, προσθέτει στους ώμους του Διοικητικού Συμβουλίου το επίπονο βάρος της αναζήτησης πόρων, ώστε να διασφαλίζεται η μονιμότητα αλλά και η ποιότητα στη ζωή των ενοίκων.

Ο Έλικας έχει αναγνωριστεί ως Φιλανθρωπικό Ίδρυμα για τους σκοπούς των περι Φορολογίας του Εισοδήματος Νομοθεσιών (Άρθρο 11(1)στ).

Αισθανόμαστε ευγνώμονες σ' όσους προσφέρουν ποικιλόμορφα στον ΕΛΙΚΑ.
Μπορείς και εσύ να προσφέρεις με όποιο τρόπο επιθυμείς.

"Το μέγεθος της κοινωνικής ευημερίας που μια χώρα προσφέρει στους ανθρώπους της με ειδικές ανάγκες αντανακλά το μέγεθος του πολιτισμού της"

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
11-11-010501 Λαική Τράπεζα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΙΚΑΣ
ΤΑΧ.ΘΥΡΙΔΑ:23349-1681 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ο ΕΛΙΚΑΣ (Ίδρυμα Φίλων ατόμων με Ειδικές Ανάγκες)

Το 1991 ο ΕΛΙΚΑΣ μετά από παρότρυνση και σταθερή οικονομική αρωγή από το ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος άρχισε τη λειτουργία του πρώτου "Σπιτιού" στη Κύπρο για ενήλικες με ειδικές ανάγκες.
Οι αρχές που ακολούθησε με βάση το καταστατικό είναι οι πιο κάτω:
  • Ότι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν την ίδια ανθρώπινη αξία με τον καθένα και τα ίδια διακιώματα του πολίτη.
  • Ότι επιδιώκεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εξάλειψη των φραγμών που τους απομονώνουν.
  • Ότι οι δικές τους ικανότητες , προτιμήσεις και ανάγκες αναγνωρίζονται στην ιδιαιτερότητα τους για την παροχή βοήθειας.
Για την εφαρμογή των πιο πάνω αρχών, επιστημονικά, ψυχικά και υλικά εφόδια απαιτήθηκαν για να διευκολυνθεί η παροχή φυσιολογικής και αξιόλογης ζωής στους ενοίκους.